Boekcover Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij grafisch ontwerp omslag design

Cover Lover

Wat ik zou redden moest mijn huis vuur vatten? Wellicht mijn verzameling boeken, al zou die waarschijnlijk het vlotst branden. Na vier jaar onderdompeling in Engelse en Spaanse literatuur en een recent verblijf bij de meest karaktervolle boekhandel van Gent heb ik zo mijn vaste papieren minnaars. Heerlijk om te herlezen, met niet alleen zinnen maar ook kaften om op te kwijlen.

Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer is er zo eentje. Een flinke uitdaging dus om voor deze favoriet vol gelaagdheid en visuele aardigheden een aantrekkelijke boekomslag te ontwerpen. Een cover als venster naar de inhoud, maar zonder al te veel te verklappen.

book cover Extreem luid en ongelooflijk dichtbij Jonathan Safran Foer
Een cover als venster naar de inhoud

Na de dood van zijn vader vindt Oskar een mysterieuze sleutel. Koortsachtig dwaalt hij heel New York af op zoek naar het slot waarop die past. Ik besloot verder te borduren op het thema van die sleutel. Via het sleutelgat kan je binnengluren in het boek. Het is “ongelooflijk dichtbij” en dreigend, maar je wordt er toch naartoe (en in) gezogen. 

boekomslag Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij voorkant rechtopstaand
Binnengluren in het boek

De vaderfiguur ontbreekt: Oskars vader is gestorven, de vader van zijn vader is verdwenen voor hij geboren werd. Die afwezigheid wordt gesymboliseerd door het sleutelgat, een zwart gapend gat. De personages proberen dit gat te vullen, op zoek te gaan naar de sleutel tot de afwezige vader. 

boekomslag Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij voorkant en rug
De vaderfiguur ontbreekt

In de grootstad New York is het ieder voor zich. Je bent alleen in de menigte. Het gebrek aan menselijk contact maakt mensen tot anonieme pionnen.  Oskar ziet de mensen die hij ontmoet in zijn zoektocht niet als personen, maar als allemaal verschillende deursloten waarop zijn sleutel mogelijks past. Tegelijk is deze zoektocht ook de sleutel die de mensenschuwe Oskar helpt om contact te leggen met onbekenden.

boekomslag Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij front back rug open
Mensen als sleutel tot een antwoord

Na 4 brainstorms, 11 ontwerpen, 43 Photoshops en gesnuister door 237 oude familiefoto’s koos ik voor deze transparante, abstracte kleurvlakken die overlappen als sleutels. Zou jij dit boek vastnemen uit een stapel?

Boekcover Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij grafisch ontwerp omslag design

Boekcover Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij grafisch ontwerp omslag design

Boekcover Jonathan Safran Foer Extreem luid en ongelooflijk dichtbij grafisch ontwerp omslag design boekenlegger

Bekijk ook de horrorversie van dit boek als animatiefilm!

Benieuwd hoe je zelf een hardcover maakt? Check mijn verslag van een cursus boekbinden voor beginners!

3 gedachtes over “Cover Lover

Reacties zijn gesloten.